• Makkinga JO-12 vs BEW JO-12

  Hallo Makkingasters hier zijn we weer met een voetbalverslag van onze kleine talentjes.
  Na de JO-10 te hebben zien winnen met 8-2 onder de bezielende leiding van kersverse scheidsrechter Milan lag de lat weer hoog vandaag. Voor zowel de JO-12 als volgende kersverse scheids Noa. Ze komen uit hetzelfde gezin en wat me het eerste opvalt is hun vrolijkheid. Lekker kletsen gelijk ondanks dat ik ook gezonde spanning proef. Niet gek natuurlijk bij je eerste wedstrijd waar jij de leiding hebt.
  De voorbereiding op onze wedstrijd is goed vandaag. Jorn speelt vandaag mee omdat Mercedes afwezig is en dus hebben we de gewenste 10 spelers. Tijdens de bespreking krijgt iedereen te horen wat hun taak is. Ook Jorn heeft als gastspeler taken. Oogluikend laat ik dit keer toe dat hij met 1 been op de bank nonchalant onderuitgezakt zit. Nonchalance staat de JO-12 namelijk niet toe. Maar ik verwacht dat Jorn dit in de wedstrijd niet toont hem kennende. En ik vraag aan aanvoerder Jelte wat wij eigenlijk van Jorn verwachten. Jelte denkt even na en dan zegt hij hardop: “voetballen”. Jelte schiet in de roos met deze opmerking en dat zal niet de enige keer zijn vandaag. Dan vul ik Jelte even aan met de taken van Jorn voor vandaag. Met overspelen en hard werken de kids van de JO-12 beter laten voetballen. En net als Nathan eerder te horen kreeg dit seizoen. Niet teveel voor eigen succes gaan dat remt de groei van iedereen. Omdat ik weet dat Jorn wedstrijden goed kan lezen krijgt hij ook de opdracht om dit te doen het 1e kwartier als wissel. En Fabienne schrijft het 1e kwartier. Veel te vroeg gaan we richting het veld. Net als dat de meeste kids al rond half 10 op het complex zijn. Hopelijk verschieten ze hiermee niet hun kruid en zijn ze gewoon gretig. Bij de warming up ontstaan er vanzelf 2 groepjes en speelt de ene helft rondo op halve kracht en de andere helft rent met bal het hele veld over. Voor mij geen ideale warming up maar ik besluit het maar even te laten gaan en te vertrouwen op de instelling van de kids zodra het 1e fluitsignaal gaat. De tegenstander verschijnt pas om 10.50uur op het veld en begint direct aan een fanatieke warming up. Ik heb de kids inmiddels zo ver dat ze niet meer kijken naar de tegenstander maar vertrouwen op hun eigen kwaliteiten. Want de grotere tegenstanders werden tegen ons nogal eens gespaard. En deze tegenstanders hebben wat grote kids. Ook zit er een grote wat forsere bij. Leuk voor Fabienne met haar duelkracht. Minder leuk voor ons is de schotkracht van die jongen. En hij is niet de enige zie ik in de warming up van de tegenstander. Dit moet keeper Beer wel even weten want hij voetbalt graag mee.
  Iets over elven fluit scheidsrechter Noa voor het begin van de wedstrijd en gaan we los.
  De ploegen zijn goed aan elkaar gewaagd en de strijd vind het 1e kwartier vooral op het middenveld plaats. Sam als rechtshalf en Jelte als linkshalf houden zich beter aan hun positie dan tegen Heerenveen en dus hoeven ze minder te lopen. Dus houden ze nog meer kracht over voor hun duels. Jelte als aanvoerder staat weer direct volledig aan en geeft het goede voorbeeld. Vincent als laatste man groeit ook met de wedstrijd. En iedereen die doorkomt moet eerst langs Vincent. Het is spannend maar er zijn bijna geen kansen. Cas heeft weinig te doen en komt soms op eigen helft om te helpen en dan wordt hij weer teruggestuurd naar de helft van de tegenstander want hij moet al zijn energie daarvoor bewaren. Hij heeft het wel goed gezien want we staan onder druk. En als BEW dan een keer door onze verdediging heen speelt loopt het slecht af. Een speler kapt zich vrij en helaas is dit er net 1 die op schieten zit. Hij knalt de bal keihard hoog richting Beer. Die slaat uit alle macht met 2 handen boven zijn hoofd tegen de bal om hem te stoppen maar deze bal is echt te hard. Goed gekeept maar het is gewoon een mooie goal. 0-1. En het 1e kwartier is voorbij. Fabienne voor Dinthe, Jorn voor Jelte en weer door. Met name de strijd gaat door. Vincent heeft nu echt iedereen die doorkomt. Hij knalt de duels in en kiest dan de voetballende oplossing en speelt het middenveld in. Met name Jorn komt veel aan de bal. Er springen veel ballen weg bij hem en hij heeft het even moeilijk. Nonchalance? Denk het niet maar hij heeft wel even aansporing nodig denk ik. En dan zie ik Bas staan en precies op hetzelfde moment dat ik het denk grijpt Bas al in en spreekt Jorn aan.
  Heerlijk voetbaldieren onder elkaar. Nu pas valt me op hoeveel toeschouwers er eigenlijk zijn. Superleuk dat er zoveel mensen zijn en ik neem aan dat dit de spelers enorm inspireert.
  Het lijkt er wel op. Fabienne staat vanaf het moment dat ze erin staat aan en inderdaad de grote tegenspeler is precies wat ze nodig heeft. Jarno schakelt ook zijn man uit en dus zijn wij nu aan zet. Jorn komt na aanmoediging van pa ook in zijn spel en we beginnen overwicht te krijgen. Na een mooie actie op het middenveld van Jorn weet hij Tygo vrij te spelen en Tygo schiet de verdiende 1-1 binnen. Het spel golft nu heen en weer en als de grote tegenspeler van Fabienne een keer aan haar aandacht ontsnapt is daar natuurlijk Vincent. En ondanks dat deze speler 2x zo groot en breed is gaat Vincent het duel vol aan. Maar dan lijkt het mis te gaan en schreeuwt Vincent het uit en valt op de grond. En het wordt even stil want Vincent brak vorig jaar zijn enkel en was net op tijd genezen voor het begin van het seizoen. Eenmaal ter plaatse lijkt het gelukkig mee te vallen maar we nemen geen risico en gaan even wisselen. Toevallig zit Dinthe op de bank en speelt ze ook perfect laatste meid!
  Dan is het rust en tijd voor limonade en kunnen we evalueren. Scheidsrechter Noa is ook in goede handen tijdens de rust en evalueert met mama en papa Lex die ook scheidsrechter is.
  Omdat Mercedes er niet is heb ik de 2e helft een andere keeper nodig. Voor aanvang van het seizoen heb ik het hier met de groep over gehad wie dit wilde. Want Beer wil ook een helft voetballen op z’n minst. Toen staken alleen Mercedes, Tygo, Cas en Sam hun hand nog op. En trok Sam zijn hand weer in. Nu vind ik Suarez te klein en heb ik zijn doelpunten nodig. En is Tygo teveel voetballer en twijfel ik of hij blijft staan bij een hard schot. Blijft er precies niemand over. Nu heb ik natuurlijk overal mijn spionnetjes en werd mij Vincent al aangeraden vanwege zijn keepers kunsten op school en dit was het plan. Maar hij is nog te geschrokken van zijn duel in de 1e helft en wil nog niet. Laatste kwartier wil hij wel doen. Wat nu? Fabienne heeft keeperstraining sinds kort van Leendert maar ze is er nog niet klaar voor heeft hij aangegeven. Dan denk ik aan de hand van Sam voor aanvang van het seizoen. Gezien het feit dat hij tijdens de voorbespreking aangaf dat hij wat eerder weg moet van de wedstrijd vandaag en nog niet gewisseld is is dit perfect. Ik had al gehoord dat ook hij op het schoolplein wel eens keept en dat dat ok gaat. Dus vraag ik Sam en krijg een geweldig antwoord. “Ik wil het wel doen maar weet niet zeker of ik alles tegenhoudt hoor”.
  Wat een super instelling! Alleen de 0 is goed genoeg. En Sam keept het 3e kwartier.
  Jelte rechtshalf Jorn linkshalf en Beer aanvallende middenvelder op de plek van Tygo.
  Er staat bijna een hele zijlijn vol nu dus ik hoop dat het team zichzelf nu gaat belonen voor hun harde werken op de training van afgelopen week. We schieten uit de startblokken en zitten overal bovenop. Beer gaat eindelijk voorop in de strijd en is overal op het veld te vinden. En als de bal verovert is gaan we voetballen. Ja echt voetballen! Dinthe begint hiermee van achteruit en dat gaat weer lekker. Ook Jarno is gevraagd nog meer op zichzelf te vertrouwen als hij de bal veroverd heeft en af en toe te voetballen. Gaat ook goed. En dan Fabienne. Verreweg haar beste wedstrijd. Geplakt aan die grote forse jongen van de tegenstander zit ze en ze heeft maar 1 opdracht. Uitschakelen! En die ene keer dat hij de 2e helft nog aan haar ontsnapt haalt ze hem na een geweldige sprint alsnog bij! Top. En dit na haar slechtste wedstrijd ooit van vorige week aldus haarzelf. De reden die ze mij verteld ken ikzelf helaas maar al te goed en ze kan hier zelf niets aan doen. Aan haar wedstrijd te zien is ze het alweer vergeten. De verdediging zit dus op slot en wij pakken het overwicht. Als het middenveld Cas dan vrijspeelt houdt Cas met zijn rug naar het doel het overzicht en speelt Jelte aan. En schiet Jelte geplaatst de 2-1 binnen! Dit zat er al een tijdje aan te komen en zal niet de laatste zijn Jelte! Jorn zet inmiddels aanval na aanval op dmv tikkie takka met vooral Beer Jelte en Cas. Bij 1 zo’n aanval zet Jorn Cas alleen voor de keeper en Cas heeft goed opgelet bij de training en voert zijn opdracht uit. Kalm blijven. En hij ramt de 3-1 binnen. Het is nu prachtig zichtbaar op het veld. BEW kan prachtig passen met veel kracht maar ze voetballen te weinig. En hier winnen we de wedstrijd op. Beer schiet van afstand op het doel en de keeper heeft hier moeite mee en laat de bal los. Uiteraard staat Suarez op de juiste plaats en schiet de 4-1 binnen. Sam heeft een paar mooie reddingen gehad dit kwartier en de 0 gehouden. Hij moet er gauw vandoor en zegt dat hij het leuk vond om te keepen. Top. Leendert krijgt het druk. Vincent keept het laatste kwartier. En Tygo komt voor Cas. BEW zet nog een keer aan en we komen onder druk. Maar wat kan Vincent lekker keepen zeg! Na de 1e paar ballen is hij het incident van de 1e helft helemaal vergeten.
  Toch blijft BEW aanzetten maar bij Dinthe komt er echt niemand langs de 2e helft.
  Dat BEW echt goed kunnen schieten met een bal blijkt uit een harde voorzet. Onze verdediging probeert de bal terwijl ze naar achter sprinten weg te werken maar hij komt ongelukkig tegen haar aan en vliegt in eigen goal. 4-2. Maar als ik Vincent zie keepen hoef ik me geen zorgen te maken. Wel zie ik dat onze Jaap Stam leeg is. En Cas komt er weer in en mag naar de spits. Beer linkshalf. Jorn linksback. En nu heeft Jorn ruimte om te rennen en zie je dat zijn longinhoud groter is. Hij ontsnapt en kan helemaal naar de goal rennen. Nog 1 man voorbij en dan alleen voor de keeper. Dit doet hij echter niet hij legt breed op Beer en de 5-2 wordt simpel binnen getikt. Heerlijke goal! Nog een prachtige verdedigende actie van Beer waar hij de jongen die een kop groter is qua felheid overrompelt. Jongen wel even verdrietig en de wissel in. Maar Noa had het goed het was een correct duel. Die inzet zoek ik Beer top! Dit geldt vandaag ook voor Tygo. Vol de duels in met de tegenstander en heerlijk aan het tikken. Het spelletje wordt zo mooi gespeeld het laatste kwartier! Genieten!! En na weer een prachtige aanval beland de bal via Beer bij Cas en ligt hij alweer in het gloednieuwe doel. Deze doeltjes zijn mooi ingewijd vandaag. 6-2 eindstand! We hebben er een goede scheidsrechter bij! Noa goed gedaan! Succes met je toetsen.
  En mijn excuses voor dit lange verhaal maar het was gewoon een wereld pot!
  Dat vond de opa van Cas ook: “beste wedstrijd van Cas tot nu toe”!
  En hij is pas 9 en speelt tegen jongens van soms 12 opa. Dit zou hem wel eens kunnen gaan worden. Niet doorvertellen!

  Herre