• Hallo sportieve Makkingasters,

  Hier weer een verslag van de voetbalkunsten van de SC Makkinga.
  Maar dit keer niet van de JO-12. In verband met de zomerstop genieten deze kids nog van hun zomervakantie. Ondergetekende voetbalt inmiddels zelf in het 3e elftal van de senioren en heeft over de verrichtingen van dit team dus voldoende op te tekenen.

  Zeer vroeg in het seizoen te weten op 20 Augustus zijn wij uitgenodigd voor een openingstoernooi bij de FC Fochteloo. Vanwege de vakanties en de opbouw van het tentfeest is het echter zeer lastig om voldoende spelers op de been te brengen.
  En we komen na iedereen gepolst te hebben op 8 man en dat is te weinig voor 11 tegen 11. Er is echter gebeld met de organisatie en de andere tegenstanders willen wel wat spelers lenen zodat we gewoon lekker kunnen voetballen.
  Ook neem ik nog een verrassing mee om te voetballen.

  Als nieuweling in Friesland is het altijd leuk om te zien op wat voor een voetbalveld je terechtkomt. De FC Fochteloo heeft 1 voetbalveld die alle doelen dient inclusief trainingsveld. Leuk dat er nog zoveel dorpen zijn met een eigen vereniging. We zijn wat laat en voordat we de kleedkamer betreden is onze 1e tegenstander al aan het inspelen op het veld. Allemaal jonge jongens vol energie van Stanfries uit Appelscha.

  Direct in de kleedkamer presenteer ik de verrassings speler ook uit Makkinga. Mijn vrouw Angelique wil graag meedoen en dit idee wordt door het team omarmd. En dus starten we tegen Stanfries met 9 Makkingasters en 2 spelers van Fochteloo in de basis. Er wil er zelfs 1 van Fochteloo in de wissel bijzijn voor ons. Hoe leuk!

  Stanfries heeft een jong team van een man of 14 met 2 coaches en dus mogen we onze borst nat maken. Dat is aan het 3e wel besteedt want aan de inzet ligt het bij dit team nooit.
  Qua loopvermogen hebben de meeste Makkingasters niet veel in te brengen tegen Stanfries. En enkele malen weet Stanfries door te komen en lopen ze gevaarlijk richting de 16 meter met de bal. Maar Auke en Onno weten dan de meeste aanvallen wel af te slaan door slim te positioneren. Toch wordt er zo nu en dan op het doel geschoten maar Marco heeft ondanks zijn gehavende duim volgens mij stiekem geoefend in de vakantie. Hij weet ieder schot te stoppen. En dan begint Makkinga te voetballen. De bal het werk laten doen en niet in sprintduels terecht komen met de tegenstander.
  Met Wiebe en Jan centraal op het middenveld en Herre op rechtshalf lukt dat aardig. En zelfs Angelique met haar roze schoentjes op linkshalf tikt af en toe al mee. En zo lukt het steeds vaker om Auke Jan in de spits te bereiken. En omdat hij oog heeft voor de middenvelders tikken we steeds verder richting vijandig doel. 1 van de schoten wordt door de keeper verwerkt tot corner. En uit deze corner valt de 1-0 voor ons. Stanfries werkt de corner niet goed weg waardoor Angelique de bal met haar hak bij een gastspeler bezorgt die de 1-0 binnenwerkt.

  Stanfries zet een tandje bij maar ze spelen teveel over de rechterkant. En daar staat Bwadze. En tegen Bwadze wil je echt niet voetballen. Deze man is zo snel die kom je in een duel 3 keer tegen. Mij niet belluh! Auke heeft echter meedelijden met de jonge Stanfries boys en besluit achterin te gaan klooien met de bal waardoor hij nog een dot van een kans weggeeft. Ook Herre geeft in de laatste minuut nog een ziekenhuis bal waardoor een kans ontstaat op 1-1. Gelukkig weet Auke de bal samen met een stuk gras weg te schieten waardoor we deze wedstrijd winnen.

  Nu 2 wedstrijden wachten en erna 2 wedstrijden achter elkaar spelen. Niet ideaal maar de teamleden zorgen goed voor elkaar en dus verschijnen we fit aan de aftrap tegen Fochteloo. Van Stanfries krijgen we 3 spelers dus we zijn weer compleet. Het is duidelijk dat Fochteloo een lastigere tegenstander is. Toch gaat het behoorlijk gelijk op en krijgen beide teams kansen. De grootste is voor ondergetekende na een mooie 1 2 met Auke Jan. Helaas krijg ik de bal net niet hoog genoeg geschoten om hem over de uitstormende keeper te krijgen.
  Er wordt mooi gecombineerd en iedereen wordt in zijn kracht gebruikt. Het loopvermogen van Wiebe en Onno. De jarenlange ervaring en balbeheersing van Jan. En zo sprokkelen we nog wat kansjes bij elkaar. Het is echter Fochteloo dat op voorsprong komt. Marco heeft al aardig wat reddingen verricht maar als de bal een meter of 20 van de goal per toeval bij een tegenstander terecht komt schiet deze direct en vliegt de bal over Marco heen het doel in. Omdat de wedstrijden kort zijn grijpt Auke direct in en gaan we achterin 1 op 1 spelen. En dit werkt. We krijgen veel meer kansen en spelen op de helft van de tegenstander. Meerdere gevaarlijke schoten maar de bal wil er niet in. Ook uit de corners wordt de bal telkens net van richting verandert waardoor het verdiende doelpunt uitblijft. Uit een counter scoort Fochteloo nog de 2-0. Duidelijk buitenspel maar omdat onze geleende grensrechter van Griffioen het belangrijker vond om met de wissels van Fochteloo te praten is hij niet meegelopen en heeft hij dit gemist. De scheidsrechter keurt het doelpunt goed. MAAR DAN!
  Ik heb het nog nooit gezien en een leermoment voor velen van ons. Fochteloo geeft zelf aan dat het inderdaad buitenspel was. Het blijft 1-0. Diepe buiging voor deze sportieve spelers. Nog een laatste kans van dichtbij voor ons maar het blijft 1-0 voor Fochteloo. Helaas.
  Dan de laatste wedstrijd tegen Griffioen. Een ouder team met ook wel wat voetbalgogme erin.

  De wedstrijd is net begonnen als Angelique de bal van de tegenstander verovert en hem naar Wiebe speelt. Deze tegenstander is daar zo verbolgen over dat deze vol met 2 benen op Wiebe inglijdt. Wiebe is gelukkig zo ervaren dat hij opspringt en een hoop leed wordt bespaart. Dit hoort niet op een voetbalveld thuis. En dat laat Wiebe terecht duidelijk merken.
  In deze wedstrijd zijn we duidelijk de bovenliggende partij. Angelique komt als rechtshalf veel beter uit de verf en gaat de duels niet uit de weg. Waardoor ze de bal nog een paar keer van de tegenstander afsnoept. Jan en Herre wisselen telkens tussen linkshalf en centraal midden waar de tegenstander niets van snapt. Wiebe komt telkens door uit het middenveld en Auke Jan is telkens aanspeelbaar waardoor de ene na de andere kans zich aandient.

  Vooral Herre krijgt veel schietkansen die hij allemaal verprutst. (vaker trainen). Naast dat Jan dit elke week al in de groepsapp zegt krijgt Herre dat in het veld ook te horen. Ook Auke kijkt teleurgesteld na het zoveelste waardeloze schot van Herre. Hij grijpt in en laat de verdediging nog sneller aansluiten. Nog meer kansen. Onder andere uit corners maar de kopballen van oa Auke vliegen er ook niet in. Dan een spaarzame uitval van Griffioen. En het is een keer druk op onze eigen helft. De kans van Griffioen loopt met een sisser af dankzij ingrijpen van Bwadze. Maar het leed voor Griffioen is niet te overzien. Marco ramt de bal naar voren en nu is Wiebe op zijn best. Met ruimte richting de goal. Deze man start dan zo slim vanaf eigen helft en dan is hij weg. De bal stuit nog een beetje op en vanaf een meter of 20 schiet hij de bal met links over de keeper heen. Bij Griffioen is het nu wel op. Ze proberen nog wel maar de onvermoeibare Onno zit nu echt overal tussen en loopt alles dicht. En dan combineert hij ook nog even lekker door de as mee naar voren en gaat hij diep. Hoe dan? Einde wedstrijd en het blijft bij 1-0.

  We krijgen van Fochteloo nu een heerlijk lunchpakket met broodjes en bananen en uitgehongerd van de goede prestaties gaat alles op. Goed geregeld Fochteloo!
  Wiebe zorgt er even voor dat de juiste muziek opgezet wordt en we hebben een gezellige 3e helft. Ook belangrijk! De prijsuitreiking volgt en Angelique is trots als zij de 2e prijs in ontvangst mag nemen. Een prima prestatie en het bleef nog even gezellig onrustig!
  Het 3e elftal zoekt nog gezellige nieuwe spelers voor in het team!
  Kom er gezellig bij! Schrijf je in op sportclubmakkinga.nl of kom langs op de club om kennis te maken.

  Herre